تحلیل آماری پایان نامه متناسب با رشته های مختلف می تواند کاملاً متفاوت باشد، به عبارت بهتر تحلیل آماری فصل چهارم میتواند ساده و حتی بسیار دشوار باشد. در این پست قرار است به صورت کامل به شما آموزش دهیم چگونه این فصل را به درستی نگارش کنید.

نکته مهم در تحلیل آماری پایان نامه

لازم به ذکر است تمام نکات گفته شده در ادامه به صورت خلاصه می باشد و برای تسلط بر هر یک از بخش های ارائه شده در زیر نیاز است که دانشجویان کتاب های مختلف آماری و روش تحقیق را مطالعه کنند. هر چند با توجه به گسترش نرم‌افزارهای مختلف برای انجام تحلیل های پیشرفته آماری نیازی به درک کامل و دقیق مبانی ریاضی این روش ها نمی باشید اما درک حداقلی مباحث پایه آماری می تواند به شما کمک قابل توجهی در درک و تفسیر خروجی ها کند.

تحلیل آماری پایان نامه

فرضیات و ابزار جمع آوری داده ها

اولین مرحله در انجام تحلیل بررسی دقیق فرضیات و همچنین ابزار جمع آوری داده هاست. هر چند بسیاری از پایان نامه ها بخصوص در رشته‌های علوم انسانی مانند رشته های مدیریت روانشناسی و غیره از پرسشنامه برای جمع آوری داده های خود استفاده می کنند، اما روشهای بسیاری برای جمع آوری داده ها وجود دارد. پس برای این قسمت متناسب با فرضیات خود، رویکرد مناسبی را برای جمع‌آوری داده‌های خود انتخاب کنید. می توانید برای مثال از پرسشنامه های مختلف، طراحی آزمایشات، مصاحبه برای مطالعات کیفی و… استفاده کنید.

البته باید به این نکته اشاره کنیم که فرضیات ابزار جمع آوری داده ها باید به درستی در پروپوزال به عبارت بهتر در شروع مطالعه تعیین شوند. با توجه به تجربه‌ای که در مشاوره آماری بسیاری از دانشجویان داشته‌ایم متاسفانه به این بخش به درستی و با دقت کافی توجه نشده بود و صرفا کپی از سایر پژوهش ها بوده است. به همین دلیل اگر میخواهید فصل چهارم خود را با دقت بسیار بالا انجام دهید حتماً در شروع پژوهش خود با یک استاد مشاور آمار مشورت کنید. همچنین می توانید از خدمات مشاوره ای اساتید آمار در موسسه استاد مشاور نیز بهره مند شوید.

انتخاب روش آماری

دومین نکته ای که برای انجام یک تحلیل با کیفیت نیاز داریم این است که حداقل دانش آماری را داشته باشیم. بسیاری از افراد صرفاً تلاش می کنند تا نرم افزارهای مربوطه را یاد بگیرند بدون درک کافی از روش آماری. انجام تحلیل های آماری و نرم افزار هایی مانند spss بسیار ساده می باشد اما انتخاب روش درست آماری متناسب با فرضیات شما و همچنین تفسیر درست خروجی ها بسیار مهم می باشد. پس به صورت خلاصه در مرحله اول روش تجزیه و تحلیل داده های خود را به درستی انتخاب کنید. سایتهای مختلفی برای اموزش مباحث اماری وجود دارند که یکی از معتبرترین آنها مجله آزاد ویکیپدیا می باشد.

روشهای آماری تجزیه و تحلیل داده ها کاملا متناسب با ابزار جمع آوری داده ها و همچنین فرضیات می‌باشد. به عبارت بهتر برای بعضی از پژوهش ها نیاز است که از روشهای آماری ساده مانند مقایسه میانگین دو جامعه، آنالیزهای واریانس، کوواریانس و غیره استفاده شود و برای بعضی از پژوهش ها نیاز است که از روشهای پیشرفته تری مانند روشهای داده کاوی، یادگیری ماشین و هوش مصنوعی استفاده شود. همچنین برای تجزیه و تحلیل داده ها در رشته های اقتصادی برای مثال نیاز است که از سری های زمانی استفاده شود.

تعیین حجم نمونه

بعد از انتخاب روش تجزیه و تحلیل داده ها، مرحله بعد تعیین حجم نمونه می باشد. بسیاری از افراد متاسفانه درک درستی از تعیین حجم نمونه ندارد و روش بسیار متداولی که بین بسیاری از پژوهشگران ایرانی وجود دارد این است که به مقالات قبلی ارجاع دهند و متناسب با آنها حجم نمونه خود را تعیین کنند. ولی این روش کاملاً غلط است! حجم نمونه کاملا متناسب با فرضیات و روش تجزیه و تحلیل داده هاست. نرم افزارهای مختلفی هم برای این مورد وجود دارد برای مثال نرم افزار PASS و نرم افزار G*POWER بهترین نرم افزارهای شناخته شده برای تعیین حجم نمونه می باشد.

حجم نمونه تعیین کننده خطای آماری و همچنین توان آزمون پژوهش را تعیین می کند. برای استفاده از این نرم افزارها باید برای مثال خطای آماری ۵ درصد و همچنین توان آزمون ۸۰ درصد را انتخاب کنید و متناسب با روش تجزیه و تحلیل داده های خود حداقل حجم نمونه برای شما تعیین می کند. البته برای توزیع پرسشنامه ها بین نمونه آماری نیاز است که عدد بالاتر از این مقدار را در نظر بگیرید به این دلیل که پرسشنامه هایی که در نهایت تکمیل خواهد شد کمتر از تعدادی است که شما با این نمونه آماری توزیع کرده‌اید.

تحلیل آماری پایان نامه

یادگیری نرم افزار آماری برای تحلیل آماری پایان نامه

در مرحله آخر که عمدتاً دانشجویان آن را در مرحله اول انجام میدهند! یادگیری نرم افزار آماری برای تجزیه و تحلیل داده ها می باشد. نرم افزار بسیار زیادی برای تحلیل داده ها وجود دارد برای مثال نرم افزارهای spss, Lisrel, Minitab, Matlab, Eviews و همچنین زبان های مختلف برنامه نویسی نیز می تواند به خصوص برای رشته های مهندسی مفید باشد مانند R و Python.

نکته بسیار مهمی که قبل از شروع آنالیز به آن نیاز دارید مرحله پیش پردازش داده ها می باشد که در این مرحله باید به درستی داده های گمشده را مقدار مناسب جایگذاری کنید و همچنین داده های پرت را از داده های خود حذف کنید. این بخش مهم ترین و حیاتی ترین بخش تحلیل داده ها می باشد، به نحوی که می تواند کاملاً نتایج شما را غیر معتبر کند. به خصوص برای افرادی که از روشهای آماری پارامتری استفاده میکنند، تمام تجزیه و تحلیل های این آزمون ها زمانی معتبر خواهد بود که داده ها از توزیع نرمال پیروی می کنند.

خدمات ما برای تحلیل آماری

با توجه به نکاتی که در بالا به آن اشاره شد بسیاری از دانشجویان فرصت یادگیری مباحث آماری را از طریق کتب آماری و مطالعه فصل های بسیار زیادی کتاب آماری را ندارند. موسسه استاد مشاور خدمات مختلف مشاوره آماری را برای دانشجویان و حتی سازمان هایی که نیاز به پژوهش های میدانی دارند ارائه می دهد. دانشجویان می توانند از شهرهای مختلف ایران از جمله تهران، اصفهان، شیراز، مشهد و تمام شهرهای ایران از خدمات ما استفاده کنند. بعد از انجام تحلیل آماری طی جلسات آموزشی آنلاین کلیه نکات آماری و همچنین نحوه تحلیل داده ها در نرم افزار به دانشجویان آموزش داده می شود. همچنین میتوانند از خدمات پشتیبانی آموزشی نیز بهره مند شوند برای این منظور میتوانید از روش های ارائه شده در صفحه تماس با ما با ما تماس بگیرید.

جمع بندی

در این پست خلاصه ای از نکات انجام تحلیل آماری پایان نامه آورده شد. به یاد داشته باشید هر یک از این بخش های اشاره شده در این پست توضیحات بسیار مفصلی دارد و نیاز است که حتماً با متخصصین مربوطه مشورت کنید. در صورتی که به هر دلیلی هر یک از این بخش ها اشتباه انجام شود می تواند به صورت کامل نتایج پژوهش شما را زیر سوال ببرد. به همین دلیل توصیه می کنیم حتماً برای شروع پژوهش خود از نظرات اساتید آمار در دانشگاه خود و همچنین در موسسه استاد مشاور استفاده کنید. به یاد داشته باشید خشت اول چون نهد معمار کج، تا ثریا میرود دیوار کج.

0/5 (0 نظر)

موضوعات درج شده در این پست به صورت ماشینی تولید شده و ممکن است دارای خطا باشد. به منظور انتخاب موضوع پایان نامه مبتنی بر جدیدترین مقالات سال 2023 با ما تماس بگیرید.

فهرست